''Kralların yemeği'' olarak bilinen mucizevi bitki kuşkonmaz, Avrupa ve Amerika'dan sonra Atatürk'ün öncülüğü sayesinde ülkemize getirilmiştir. Atatürk'ün, 1930'lu yıllarda Orta Avrupa'dan getirttiği kuşkonmaz tohumları ile Yalova Devlet Çiftliği'nde ilk kuşkonmaz üretimi yapılmıştır. Daha sonraları nasıl üretileceği hakkında yeterli bilginin olmaması, uzun sürede hasat edilmesi ve yüksek fiyatı nedeniyle yaygınlaşmamıştır.
Kuşkonmaz yaz bitkisi olduğundan sıcak havaları sever. Bu anlamda Türkiye'nin coğrafi yapısı ve iklimi, kuşkonmaz üretimi için oldukça elverişlidir. Türkiye'de yazlar Avrupa'ya göre daha uzun sürdüğünden, Mart ayından başlayarak Temmuz ortasına kadar daha uzun bir süre verim alınabilir.
Türkiye'de
kuşkonmaz üretimi, Ege Bölgesi başta olmak üzere, Akdeniz ve
Marmara Bölgeleri'nde yapılıyor. Özellikle Eskişehir, Manisa,
İzmir ve Silivri'de üretimi oldukça yaygın. Yılda yaklaşık
60-70 ton kuşkonmaz üretiliyor. Şimdilik sadece iç piyasaya
üretiliyor, ama görünen o ki, son yıllarda üretimin ve tüketimin
artmasıyla birlikte, ilerde yurtdışına ihracatı bile
yapılabilir.
Çorbasından
salatasına, garnitüründen yemeğine kadar birçok şekilde
mutfağımızda yerini alan kuşkonmazı artık tezgahlarda daha sık
göreceğiz gibi. Hala denemediyseniz mutlaka deneyin derim!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder