17 Mayıs 2016 Salı

Kuşkonmaz Nedir?


Yunan dilinde ''filiz'' ya da ''sürgün'' anlamına gelen ''Asparagus'' familyasından gelen kuşkonmaz; soğan, sarımsak ve pırasa gibi bitkilerin ait olduğu Lily sınıfının bir üyesidir. Sebze olarak yetiştirilmesinin yanı sıra süs bitkisi olarak da kullanılan bir bahar bitkisidir. Yirmisi yenilebilir olmak üzere ortalama üç yüz çeşidi mevcuttur. Çiçekleri sarı ve yeşil renkli olup, meyveleri ise kırmızı ve siyahtır. Daha çok kumlu ve zengin topraklarda, ormanlık alanlarda yetişir.

Yaklaşık 2500 yıl önce Romalılar tarafından keşfedilmiş olup, daha sonra Yunanlıların da şifalı otlar arasında en çok tercih ettiği bir sebze haline gelmiştir. 16. yüzyılda ise, kralların yemeği olarak Fransa ve İngiltere'de popülerlik kazanmış, hatta özel seralarda yetiştirilmeye başlanmıştır. Oradan da sömürgeciler sayesinde Amerika'ya getirilmiştir.

Bugün dünyada en çok kuşkonmaz üreten ülkeler arasında; ABD, Çin, İtalya, Fransa, Almanya, Meksika, İspanya, Tayland ve Peru gelmektedir.

Kuşkonmaz fideleri, toprağa yaklaşık 8 cm derinliğinde ekilir ve ideal koşullar sağlandığında, 24 saatlik bir süre içerisinde 25 cm kadar büyüyebilir. İlkbahar aylarında ekilir ve yaklaşık 3-4 yıl gibi bir sürede hasat edilir. Hasat yapılmayıp doğal haline bırakılırsa, boyu 170 cm'e kadar çıkabilir. Daha çok ılıman bölgelerde üretilen bu bitki, iyi bir bakım ile 15 - 20 yıl arası verim alınabilecek kadar uzun ömürlüdür.

Kuşkonmazın yeşil, mor ve beyaz olarak üç farklı renkte üretimi yapılır.




Yeşil Kuşkonmaz: Yeşil kuşkonmaz, adını, fotosentezde önemli rol oynayan ve bitkilere yeşil rengini veren klorofil sayesinde almıştır.

Mor Kuşkonmaz: Yeşil kuşkonmaz ile aynı şekilde fotosentez yapmasına rağmen, genlerinden dolayı mor rengini almıştır. Fakat yeşil kuşkonmaza göre tadı daha tatlıdır.

Beyaz Kuşkonmaz: Aslında yeşil ve mor kuşkonmaz ile aynı türde olan beyaz kuşkonmaz, güneş ışığı görmeyen ve fotosentez yapamayan toprak altındaki filizlerin hasat edilmesiyle elde edilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder