20 Mayıs 2016 Cuma

Türkiye'de Kuşkonmaz



''Kralların yemeği'' olarak bilinen mucizevi bitki kuşkonmaz, Avrupa ve Amerika'dan sonra Atatürk'ün öncülüğü sayesinde ülkemize getirilmiştir. Atatürk'ün, 1930'lu yıllarda Orta Avrupa'dan getirttiği kuşkonmaz tohumları ile Yalova Devlet Çiftliği'nde ilk kuşkonmaz üretimi yapılmıştır. Daha sonraları nasıl üretileceği hakkında yeterli bilginin olmaması, uzun sürede hasat edilmesi ve yüksek fiyatı nedeniyle yaygınlaşmamıştır.

Önceleri Avrupa'dan ithal edilmesi ve fiyatının yüksek olması sebebiyle yalnızca büyük şehirlerin manav tezgahlarında ve restauranlarda tercih edilen kuşkonmaz, son yıllarda Türkiye'deki taze üretimi ile artık herkesin mutfağına giriyor.

Kuşkonmaz yaz bitkisi olduğundan sıcak havaları sever. Bu anlamda Türkiye'nin coğrafi yapısı ve iklimi, kuşkonmaz üretimi için oldukça elverişlidir. Türkiye'de yazlar Avrupa'ya göre daha uzun sürdüğünden, Mart ayından başlayarak Temmuz ortasına kadar daha uzun bir süre verim alınabilir.

Türkiye'de kuşkonmaz üretimi, Ege Bölgesi başta olmak üzere, Akdeniz ve Marmara Bölgeleri'nde yapılıyor. Özellikle Eskişehir, Manisa, İzmir ve Silivri'de üretimi oldukça yaygın. Yılda yaklaşık 60-70 ton kuşkonmaz üretiliyor. Şimdilik sadece iç piyasaya üretiliyor, ama görünen o ki, son yıllarda üretimin ve tüketimin artmasıyla birlikte, ilerde yurtdışına ihracatı bile yapılabilir.

Çorbasından salatasına, garnitüründen yemeğine kadar birçok şekilde mutfağımızda yerini alan kuşkonmazı artık tezgahlarda daha sık göreceğiz gibi. Hala denemediyseniz mutlaka deneyin derim!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder